刘松仁 松居 松迷之家

注册 Register
搜索

[搞笑趣味] 【大揪時代】2015 泰臣 泰大揪 MV

管理员

泰臣 一個人分演18個決俄都不容易....
雖然不支持惡搞,不過這個蠻好笑的

一人分飾18角 抽乾《大時代》 網民封泰臣最爆趣視帝

【晴報專訊】《大時代》剛於上周大結局,舞台劇演員泰臣(翟凱泰)特地化身方進新等角色,惡搞片尾曲《歲月無情》成為《大揪時代》。MV在YouTube短短兩日已喪吸3萬點擊率,全港網友大讚泰臣演技出神入化,大家又覺得他似俊新定玲姐?
今年四月,無綫安排23年前劇集《大時代》於凌晨時段重播掀起深宵煲劇狂潮,亦令邵仲衡(大佬孝)、鄭少秋及劉松仁等劇中演員重拾人氣。大佬孝自劇集重播至今不足兩個月喪做近五十個專訪,更憑劇集熱潮狂賺七位數字,可謂名利雙收。今次神劇重播,不少圈中人粉絲也重拾回憶,當中現於無綫拍劇的舞台劇演員泰臣盡展扮嘢功力,一人分飾劇中18個角色,惡搞片尾曲《歲月無情》成為《大揪時代》MV,短短兩日已獲三萬點擊率,成功抽乾《大時代》。
拍足五日夠誠意
本報記者昨日電話訪問泰臣,他指MV頭尾拍足五日,可幸趕及於上周五晚七時上載YouTube,他說:「其實今次係我和周俊偉同另一幕後人構思,大家都好鍾意《大時代》,煲到中段發起要惡搞片尾曲。」泰臣不諱言最遺憾是找不到九十年代的大哥大電話,他並說:「今次最難扮龍成邦(曾江)同丁蟹(鄭少秋),曾江個樣有威嚴又有霸氣:秋官臉形同我好唔同。」
提到李力持提議惡搞《他來自江湖》,泰臣笑言要看製作團隊時間,他稱:「今次差點趕唔切12號搞掂,又要揀觀眾有共鳴嘅場面,因此刪減了好多鏡頭!」
事實上,網友一致讚揚MV好笑到無朋友,有人更狂推他是最佳視帝。今晚《他來自江湖》將再度重播,希望日後有機會看到泰臣惡搞該劇主題曲《明天仍要繼續》。

文:Steven、Iris
協力:Theodora
編輯:余運慶
插圖:何樂 
設計:鄧俊明
小豬這周一定要中Mark 6

参与松居书籍:《碧海情天》,《男人之苦》, 《原来爱上贼》和 《天地孩儿》http://bbs.lauchungyan.com/viewt ... &extra=page%3D1

管理员

雖然看了想吐,但不可否認,幾個畫面有些神似的

参与松居书籍:《碧海情天》,《男人之苦》, 《原来爱上贼》和 《天地孩儿》http://bbs.lauchungyan.com/viewt ... &extra=page%3D1

我爱松哥!

模仿都很讲究

管理员

點搞呀?泰臣一個已經演晒咁多個角色,仲要扮邊個似邊個!

方進新呢幕真係似到無得頂!

慳妹死嗰幕!

喂~條呔都一樣嘅!

方展博!

方婷!條眼線正到你~

玲姐呀,下面嗰個先係真玲姐!

連髮型都跟到足!

表情都係委屈得嚟又帶點憤怒!

羅樂林都玩埋!

丁益蟹,究竟泰臣睇咗幾多次《大時代》?

仲要扮埋方家車頭相!

仲有郭藹明演嘅龍紀文!

飾演丁蟹阿媽嘅賤婆婆(黎萱)!

好有誠意囉!仲有劉江呀!

做陳萬賢嘅江毅!

MV中嘅鄭少秋!

【on.cc東網專訊】 無綫劇集《大時代》喺深宵播出引起城中熱話,唔少人都捱眼瞓睇重播,不過開心嘅時光過得特別快,因為《大時代》已經播映完畢,今晚輪到周星馳嘅《他來自江湖》接棒啦!
你以為《大時代》熱潮就咁完咗?出名扮嘢好叻嘅泰臣,就好有誠意咁重拍咗《大時代》主題曲《歲月無情》嘅MV,除咗改名做《大揪時代》,仲將自己個名改埋做「泰大揪」,淨係呢啲名,已經笑到肚痛!

而喺MV入面,佢唔止親自唱埋主題曲,仲一人飾演十幾個角色,除咗主角方進新、方展博、慳妹、方婷、丁蟹等等,仲扮埋配角劉江、羅樂林呢啲甘草演員,真係扮乜似乜,完全笑到唔停!

喺MV入面,泰臣除咗扮鄭少秋官仔骨骨咁喺岸邊唱歌之外,仲重演番劇中唔少經典場口。就好似一開頭丁蟹(鄭少秋)跳樓唔成嘅片段、又唔怕大吉利是扮埋方家車頭相,仲有不得不提就係佢扮埋方進新(劉松仁)傻咗之後拎住件衫嘅一幕,真係好神似!

而泰臣扮女主角仲吸睛!佢扮玲姐(藍潔瑛)怒打丁蟹,打得入型入格,就連慳妹(周慧敏)死喺方展博(劉青雲)懷中,都一一跟足。不過就有唔少眼利嘅網民話呢個慳妹有鬚根,雖然美感就無乜,但搞笑成分就攞晒分喇!

網友有話兒:

Wah XXXwaiXXX:泰臣版歲月無情很好笑!
XXXXX ng:期待多d(啲)節目啦!
BXXny LXX:非常精彩,非常細緻
我XX:勁好笑!
yeeXXXlo:誠意之作。

我爱松哥!

虽然很象,但是看得想吐